‘Houd je doel voor ogen: iemand anders gelukkig zien’

Na 22 jaar uit de kinderen, openden Sheralda en haar man hun deuren voor een meisje van 1,5 jaar oud. Eind december 2022 namen ze de zorg voor haar op zich toen ze zes maanden oud was. Sheralda en haar man hebben hun leven lang veel familie opgevangen en geholpen. Hun pleegdochter is een ver nichtje van Sheralda. Toen ze de nood van het gezin hoorden, stonden ze gelijk klaar om te helpen. ‘We willen te allen tijde helpen. Dat vinden we leuk om te doen.’

De band met hun pleegdochter is steeds hechter geworden

Sheralda en haar man hebben de moeder van hun pleegdochter tijdens de zwangerschap opgevangen in huis. Ze hebben haar tijdens en na de bevalling geholpen, maar de moeder kon de zorg voor haar kind niet aan. Sheralda en haar man waren al bekend bij hun pleegdochter en besloten haar in huis te nemen. Zo bieden ze de moeder van hun pleegdochter de kans om een stabiele thuissituatie te creëren. Nu ze 24/7 voor hun pleegdochter zorgen, is de band steeds hechter geworden.

Wat de moeder moet ervaren, ervaren zij

Met vijf biologische kinderen en altijd veel mensen in huis, zijn ze het gewend om met kinderen en mensen om te gaan. Toch was dit een nieuw, spannend avontuur voor hen. Ze zijn beide de 50 gepasseerd dus ze hebben niet meer dezelfde energie en kracht als vroeger. ‘Het is mooi om pleegouder te zijn, maar het heeft zijn leuke en minder leuke kanten.’ Ze vinden het leuk en gezellig met een klein meisje in huis, maar aan de andere kant brengt het ook verdriet met zich mee. De groei van hun pleegdochter krijgen zij mee en moeten zij vertellen aan de moeder. Het mooiste zou natuurlijk zijn als de moeder dit zelf kon meemaken.

Zonder de hulp van anderen was het niet gelukt

Naast de hulp voor haar pleegdochter, is Sheralda mantelzorger van haar man. Beide zijn ze thuis waardoor het ook lukt om pleegzorg te bieden. Als ze er even tussenuit willen, vragen ze hulp aan kinderen, kennissen en familieleden. En als het even niet gaat, schakelen ze de hulp in van Spoor030. Hun pleegzorgbegeleider staat altijd voor hen klaar om te helpen.

Houd het doel voor ogen

In lastige situaties herinneren Sheralda en haar man elkaar dat ze pleegouders zijn met een doel. ‘Het is ons doel om iemand anders gelukkig te zien. We willen onze pleegdochter en haar moeder gelukkig zien. Daarvoor doen we het.’ Uiteindelijk is het de bedoeling dat hun pleegdochter weer terug kan naar haar moeder. Met hun passie en plezier voor het helpen van andere mensen gaat dat lukken. Met meer pleegouders, kunnen er meer kinderen in de wereld gelukkig worden.

Benieuwd welke vorm van pleegzorg het beste bij jou past? Je ontdekt het op utregsplekkie.nl
spoor030.nl
pleegzorg.nl

  • Image
  • Image