‘We houden van haar alsof het ons eigen kind is

Nadat hun traject om zelf kinderen te krijgen op niets is uitgelopen, bleef hun wens voor pleegzorg overeind staan. Anne en Rosa zijn 17 jaar bij elkaar en dragen zorg voor hun pleegdochter van ruim 1,5 jaar. ‘Er zijn zoveel kinderen die een stabiel thuis nodig hebben en dat kunnen wij bieden.’ Een aantal jaar geleden zijn zij het avontuur aangegaan.

Binnen een week hadden ze een baby in huis

Anne en Rosa hadden zich aangemeld bij Spoor030 om pleegouder te worden. Het traject ging van start. Ze volgden trainingen en hun thuissituatie werd onderzocht, waarna ze gematcht konden worden met een pleegkind. Ze gaven de voorkeur aan voor voltijd pleegzorg en de jongste categorie. Dit komt niet heel vaak voor, dus het duurde driekwart jaar voordat er een match was. Binnen vier dagen hadden ze een pasgeboren baby in huis. ‘Waar mensen 9 maanden hebben om voor te bereiden, hadden wij maar 2,5 dag.’ Er kwam veel bij kijken. Ze moesten de babykamer klaarmaken en ze kregen een pleegzorgtraject en een familie erbij. Het was een spannende, uitdagende tijd voor ze, maar gelukkig is het goed gegaan en is de rust terug.

Een waardevolle relatie met de ouders

Aan het begin was het erg wennen voor Anne en Rosa. Hun hele leven ging op z’n kop met een pasgeboren baby in huis. Daarbij kwamen ze in een traject waarin werd onderzocht of het pleegkind terug kon naar haar ouders, of bij hen zou blijven. Dit traject heeft zo’n driekwart jaar geduurd en uiteindelijk heeft de kinderrechter uitspraak gedaan dat ze bij hen zal opgroeien. Dit was ook voor de ouders een intensieve periode. Maar het contact met de ouders is altijd erg goed en open geweest. Dit waarderen Anne en Rosa enorm. Van beide kanten spreken ze elkaar aan als ouders. ‘Het is fijn dat je elkaar zo kunt benaderen, erg waardevol.

Er gaat een wereld voor hen open

De pleegdochter van Anne en Rosa is een verrijking voor hun leven. Aan de ene kant brengt het hier en daar spanning met zich mee, maar aan de andere kant leren ze mensen kennen die ze anders niet hadden ontmoet. Daarbij leren ze ook veel over opvoeden en kinderen. Door de situatie waar hun pleegdochter in zit, zijn ze heel bewust bezig met haar gedrag. Hoe reageert ze op bepaalde dingen? Hoe gaat ze om met prikkels? Hoe is het met haar hechting? Met een wekelijkse routine proberen ze een stabiele basis te creëren voor hun pleegdochter waarin ze kan opgroeien.

‘Het loopt altijd anders dan je verwacht’

Er komt veel kijken bij pleegzorg. Volgens Anne en Rosa is het vooral belangrijk om er open voor te staan en informatie te halen tijdens informatieavonden en bij pleegouders. ‘Mensen horen vaak verhalen dat het niet goed gaat, maar heel vaak gaat het wel goed.’ Er wordt weleens gedacht dat mensen niet zoveel van pleegkinderen kunnen houden als van eigen kinderen. Maar als je het aan Anne en Rosa vraagt, maakt dat geen verschil. ‘Het is een ontzettende verrijking van je leven.’