‘Voor één individu bij je echt van betekenis in zijn of haar leven.’

Jarenlang liep Kim (39) met het idee om pleegouder te worden. Het leek haar mooi, maar ze twijfelde of ze 24/7 voor een pleegkind kan zorgen. Totdat ze via Utrechts Plekkie hoort dat deeltijd pleegzorg ook mogelijk is. Ze wordt meteen enthousiast. Na een gesprek met Spoor030 begint ze het proces van kennismaken, trainen en vindt ze een match. ‘Van een heel lang sluimerend idee heb ik – door meer kennis over de deeltijdvariant – een concrete stap gezet.’

‘Ik voel me als die extra volwassenen in haar leven’

Kim woont in hartje Utrecht in een monumentaal huisje. Sinds driekwart jaar komt haar pleegdochter van 7 jaar één keer in de drie weken bij haar logeren. Haar pleegdochter woont met haar moeder en broertje in Utrecht. De moeder van de kinderen komt oorspronkelijk uit een Afrikaans land. Het is voor haar een hele uitdaging om de kinderen op te voeden. Door het bieden van pleegzorg kan Kim de moeder ontlasten. Daarnaast kan ze bijdragen aan de ontwikkeling van haar pleegdochter. Ze heeft bij Kim nog meer de gelegenheid om Nederlands te spreken en ze gaan zo nu en dan samen op pad.

Pleegzorg is vooral heel leuk

‘Ik vind het belangrijk om dingen te doen naast mijn gewone leven, werk en vrijwilligerswerk.’ Kim is afgestudeerd in psychologie en heeft een tijd in de jeugdzorg gewerkt. Hier heeft ze veel dingen gezien en weet ze wat een uithuisplaatsing kan doen met mensen. Wat Kim betreft horen ouders en kinderen bij elkaar als de situatie het toelaat. ‘Dat is juist zo mooi aan de deeltijdvariant, omdat je net die extra pilaar of pijler bent waardoor een kind wel thuis kan blijven.’ Naast dat Kim kan bijdragen aan de ontwikkeling van haar pleegdochter, vindt ze het vooral heel leuk om met haar pleegdochter een band op te bouwen. Ze geniet ervan om met haar te zijn en samen dingen te doen.

Van beide kanten leren ze van elkaar

In de driekwart jaar dat Kim voor haar pleegdochter zorgt, hebben ze al veel van elkaar geleerd. Zo hebben ze samen stappen gezet om angsten te overwinnen, zoals de eerste keer logeren, met de trein reizen en het omgaan met de kat van Kim. Inmiddels heeft haar pleegdochter de kat voor het eerst geaaid. ‘Ik probeer met haar mee te bewegen, maar soms ook net dat drempeltje over te helpen.’ Als ze de stap heeft gezet, is Kim altijd erg trots op haar. Ook leert Kim haar pleegdochter meer zelfvertrouwen, creëert ze veiligheid voor het uiten van emoties en leert ze haar te genieten van het leven. Tegelijkertijd leert Kim ook veel van haar. In het begin was ze vooral op haar pleegdochter gericht en vroeg dit veel energie. Nu heeft ze een betere balans gevonden en geeft ze ruimte aan haar eigen behoeftes.

Het leven van Kim is compleet met haar pleegdochter

De realiteit van pleegzorg hebben de verwachtingen van Kim overtroffen. Pleegzorg hoeft helemaal niet zo intensief te zijn zoals het beeld soms is en blijkt veel diverser. Ze heeft veel gehad aan de trainingen, scholing, intake en de kennismakingsgesprekken van Spoor030. Dit alles voelde voor haar als een veilige ontdekkingsreis. ‘Als er een zaadje in je hoofd zit, is het belangrijk om vragen te stellen. Er is veel meer informatie over te vinden dan je via reguliere wegen tegenkomt.’

Benieuwd welke vorm van pleegzorg het beste bij jou past? Je ontdekt het op utregsplekkie.nl
spoor030.nl
pleegzorg.nl