‘Het is een verrijking van ons leven met een leuk, klein mannetje in huis’

Al lange tijd had Lian de wens voor een pleegkind. ‘Ik wilde iets meer doen in mijn privéleven voor een ander.’ Vanwege hun drukbezette banen en zorg voor hun ouders hebben Lian en Paul de kwestie een aantal jaren laten liggen. Na een paar jaar kwam de wens weer naar bovendrijven. Hun twee dochters waren het huis uit en ze wilden graag meer betekenen voor een ander. Vol enthousiasme gingen ze het avontuur aan.

De balans tussen de thuissituatie en pleegzorg

Sinds januari 2023 zijn Paul (62) en Lian (61) pleegouders van hun 8-jarige ‘logeerzoon’. Hij woont bij zijn moeder in Utrecht. Om het weekend en wat vaker in de vakanties logeert hij bij Paul en Lian. Zij benadrukken het belang van parttime pleegzorg. ‘Het is belangrijk dat een kind in de eigen situatie opgroeit. Zo kan je de ouders zelf ontzorgen. Het gevoel van het samendoen met de ouder en dat de ouder weet dat het pleegkind het goed heeft, vinden wij erg belangrijk.’ Met foto’s, filmpjes en het bijhouden van een schriftje houden ze de moeder van hun logeerzoon op de hoogte van hun ervaringen.

Pleegouderschap houd je jong en scherp

‘Mag ik even iets vragen?’ De logeerzoon van Paul en Lian zou dat zo kunnen vragen in een muisstille theaterzaal. Het jongetje is spontaan, bewegelijk, heel enthousiast en soms een beetje druk en impulsief. Maar als je het aan mensen om hem heen vraagt, vinden ze dat alleen maar leuk. Paul en Lian genieten ervan. ‘Het is echt een aanvulling op ons leven.’ Het vraagt hen ook veel energie en ze moeten constant aan staan. Maar het voordeel is dat ze samen zijn en het kunnen afwisselen. Als de een naar de speeltuin gaat met hun logeerzoon, kan de ander even opladen. Eigenlijk zijn ze weer een beetje aan het opvoeden. Zo proberen ze ook belangrijke normen en waarden mee te geven.

Is er een match?

Net als veel andere beginnende pleegouders zaten Paul en Lian vooraf met vragen en twijfels. Toen ze eenmaal contact hadden met Spoor030 waren deze vragen snel beantwoordt. De gezinssituatie werd onderzocht en er werd gekeken hoe zij als persoon in elkaar zitten. Aan de hand daarvan keek men welke kind het beste past bij de situatie. Bij hun huidige logeerzoon hadden ze gelijk het gevoel ‘dit is hem’ en wilden ze hem graag ontmoeten. De spanning en opwinding steeg. ‘Het is alsof je een soort van in verwachting bent.’ Hun logeerzoon had als eerste echt contact met hun hond Zoë. Ondertussen heeft hun logeerzoon een sterke band met de hond opgebouwd. Hij zal hem een leven lang niet meer vergeten.

Vroeg of laat ontkiemt het zaadje dat je plant

Al met al hopen Paul en Lian op deze manier een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van hun logeerzoon. Of dat is door het ontlasten van de thuissituatie of dat hij later nog aan ze denkt. Het zaadje dat ze hebben geplant gaat ergens in zijn leven ontkiemen en draagt bij aan wie hij dan is. Zelfs als een pleegkind een keer in de maand komt, kan het al helpend zijn voor de thuissituatie. Tegenwoordig wordt er steeds meer op maat gekeken naar wat een kind nodig heeft. Als mensen twijfelen aan pleegzorg kan Spoor030 altijd helpen. ‘Ga het ontdekken, ga in gesprek met Spoor030 en onderzoek of het wat voor je is.’ Samen kunnen we kinderen een warm welkom bieden in onze levens en hun toekomst positief beïnvloeden.